ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

26 Φεβρουαρίου 2010
ΔΗΛΩΣΗ του Κ. Καρακώστα εν όψει της εκδήλωσης
που διοργανώνει η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για τον Καλλικράτη
.

Η συζήτηση για το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης (Καλλικράτης) έχει ήδη ανάψει. Όλοι οι Δήμοι της περιοχής έχουν συζητήσει τις αλλαγές που έρχονται και τις αλλαγές που θέλουν. Μοναδική σκοτεινή εξαίρεση ο Δήμος Ναυπάκτου.
Δεν μας ενδιαφέρει το θέμα, ισχυρίζεται η υπό τον κ. Παπαθανάση, σιωπηλή πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, γιατί σε κάθε περίπτωση η Ναύπακτος θα είναι η έδρα του Δήμου.

Τι να πει κανείς;

Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες των νέων Δήμων;
Τι οικονομικούς πόρους θα έχουν;
Δυναμώνει ή αδυνατίζει ο θεσμός της αυτοδιοίκησης με τον Καλλικράτη;
Θα αλλάξουν τα όρια Περιφερειών και Νομαρχιών, ποια θα είναι τα μεγέθη των νέων Δήμων;
Ποιο θα είναι το νέο εκλογικό σύστημα;
Κατά πόσο θα είναι εθελοντικές ή υποχρεωτικές οι συνενώσεις;

Όλα αυτά είναι λυμένα για τους διοικούντες το Δήμο Ναυπάκτου;

Θέλουν για τους δικούς τους λόγους να επιβάλουν σιωπή νεκροταφείου στο δημοτικό συμβούλιο. Η κοινωνία όμως δεν έχει κανένα λόγο να τους ακολουθήσει.
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε. Γιατί πάνω απ’ όλα δεν θ’ αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν πριν από εμάς για εμάς.
Γι αυτό και η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ προχωρά στη διοργάνωση της ανοικτής εκδήλωσης – συζήτησης για τον Καλλικράτη. Με ομιλητές που εξασφαλίζουν την παρουσίαση όλων των απόψεων καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται για την τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν στη συζήτηση.
Από την Τολοφώνα και το Ευπάλιο μέχρι την Χάλκεια, από το Αντίρριο μέχρι την Αποδοτία, τον Πλάτανο και την Πυλλήνη ας συζητήσουμε ανοικτά.

Πού μας πάει ο Καλλικράτης και που θέλουμε εμείς να πάμε;

Σας περιμένουμε την Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 7.00 μμ στο Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας.

Θα είναι μαζί μας για να ξεκινήσουν τη συζήτηση οι:

Γαλάνης Νίκος, Δήμαρχος Αιτωλικού, αντιπρόεδρος δ.σ της ΤΕΔΚ
Γεωργαλής Ηλίας, ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Αστακού,
μέλος του πανελλαδικού δικτύου ανεξάρτητων Δημοτικών Κινήσεων
Καρακώστας Κώστας, δημοτικός σύμβουλος Ναυπάκτου
Κατσούλης Πάνος, αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας
Χατζηλάμπρου Βασίλης, νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας
Θα ακολουθήσει η συζήτηση
=====================

Σε αναμονή οι κινηματογραφικές λέσχες στη Ναύπακτο

«Σε χειμερία νάρκη» ο σινεμάς και οι κινηματογραφικές λέσχες στην Ναύπακτο. Απαράδεκτο γεγονός ,για μια πόλη των 20 και πλέον χιλιάδων κατοίκων να μην έχει κινηματογραφική λέσχη όταν στον αντίποδα ο Δήμος δαπανεί για διάφορες εκδηλώσεις χρήματα πολλαπλάσια αυτών που χρειάζονται , για την λειτουργία και συντήρηση μιας λέσχης. Σύμφωνα με δήλωση του αντιδημάρχου και προέδρου τη ΑΝ.ΝΑ. Νίκου Κούμπιου το ξεκίνημα ενεργειών για την ίδρυση κινηματογραφικής λέσχης στην πόλη, είναι μεγάλα. «Απαιτούνται αρκετά χρήματα για την αγορά, την συντήρηση και την χρήση της κινηματογραφικής μηχανής» είπε και έκανε λόγο «για προσπάθεια να βρεθεί λύση μέσω προγραμμάτων της Ε.Ε. ή άλλων περιφερειακών». Ο κ. Κούμπιος κάλεσε όλους τους σινεφίλ Ναυπάκτιους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια με σκοπό την επανένταξη του κινηματογράφου στην ζωή της πόλης. Σ.Κ.









Πλάτανος
Μεγάλη επιτυχία είχε ο ετήσιος χορός των Πλατανιωτών που πραγματοποιήθηκε μεσημέρι σε Κοσμικό Κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με δήλωση παρευρισκόμενου μέλη, φίλοι και προσκεκλημένοι του Συλλόγου συνέφαγαν, χόρεψαν και διασκέδασαν μέχρι αργά το απόγευμα. Ο ίδιος μάλιστα, Πλατανιώτης γαρ, δεν παρέλειψε να μας πει με περηφάνια ότι ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Πλατανιωτών είναι από τους πλέον επιτυχημένους που διοργανώνονται, σε συλλογικό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της πρωτεύουσας.


Περίστα
Σε ταβέρνα των Αμπελοκήπων, Κυριακή μεσημέρι, συγκεντρώθηκαν οι Περιστιάνοι για την κοπή της πίτας τους. Ακολούθησε γενική συνέλευση με απολογισμό πεπραγμένων και προτάσεις για θέματα που αφορούν τον σύλλογο αλλά περισσότερο την Περίστα. Ακολούθησε γεύμα με αρκετό κέφι και συζήτηση μεταξύ των μελλών όπου δεν έλειψαν και οι ιστορίες από τις παλιές «καλές μέρες» που το χωριό ήταν γεμάτο κατοίκους. Στην κοπή της πίτας παρέστησαν και μέλη του Συλλόγου των εν Αθήναις Πλατανιωτών με επικεφαλής τον κ. Ξ. Γερμανό.
Ο Σύλλογος Περιστιάνων, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία και τον ετήσιο χορό του, σε αίθουσα Ξενοδοχείου της περιοχής του Σταθμού Λαρίσης.


Έργα στο οδικό δίκτυο

Από το Νομ. Συμβούλιο Αιτωλ/νίας, ψηφίσθηκε συνολική πρόταση έργων οδοποιίας των οποίων η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και από αντίστοιχα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων. Ήδη έχουν υποβληθεί προς ένταξη τέσσερα έργα τα οποία περιλαμβάνονται στην πρόταση και είναι τα εξής:
* «Βελτίωση-Προσπελασιμότητα στον Επαρχιακό Οδικό Άξονα, Κάτω Μακρυνού-Γέφυρα Μπανιά» δαπάνη 17.000.000 ευρώ.
* «Βελτίωση οδού Κουβαρά-Φυτείες-Αστακός και Φυτείες-Κατούνα-Μύτικας».
*Α΄ ΦΑΣΗ προϋπολογισμός 14.465.000 €
*Β΄ ΦΑΣΗ και τμήμα Φυτείες-Παπαδάτου προς Αετό προϋπολογισμός 6.650.000 €
«ΕΙΣΟΔΟΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΟΔΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ».
Προϋπολογισμός 4.050.000 €
Στο Πρόγραμμα εκτέλεσης έργων της Ν.Α. περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ άλλων και οι βελτιώσεις προσπελασιμότητας των οδικών δικτύων:
* Θέρμο- Κόνιτσκα- Διπλάτανος- Άγιος Δημήτριος- Περδικόβρυση Προϋπ. 5.000.000 €
* Βελτίωση προσπελασιμότητας στον οδικό άξονα Κεντρική- Αναβρυτή και προς Διασταύρωση Ελευθεριανής μέσω Αγίας Κυριακής Προϋπ. 2.000.000 €
* Δυτ. Άξονας Προφήτης Ηλίας- Πεντάλοφος- Άγιος Δημήτριος- Αστακός- Μύτικας- Πάλαιρος- Βόνιτσα- Α΄φάση τμήμα Μύτικας- Πάλαιρος- Βόνιτσα (παράκαμψη Παλαίρου) Προϋπ. 16.000.000 €
* Βελτίωση προσπελασιμότητας στον οδικό άξονα Πάλαιρος- Πωγωνιά- Περατιά- Λευκάδα, Προϋπ. 8.500.000 €
* Άνω Χώρα- Αμπελακιώτισσα- Περδικόβρση, Προϋπ. 5.000.000 €



24 Φεβρουαρίου 2009

ΞΕΝΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ



"ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ"







Το ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου είναι ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα που έχει μόνο ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Εδώ και χρόνια το ΜΕΛΛΟΝ του υποθηκεύεται από τους εκάστοτε τοπικούς άρχοντες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των Ναυπάκτιων .

Η Κίνηση Πολιτών Ναυπάκτου, αλλά και άλλοι συμπολίτες και φορείς της πόλης, εδώ και τρία χρόνια επέμεναν στην ανάγκη καταγγελίας της σύμβασης με τον «επενδυτή».

Εκ του αποτελέσματος δικαιωθήκαμε.

Έστω και καθυστερημένα ο Δήμος Ναυπάκτου κατήγγειλε τη σύμβαση.

Σήμερα, πλέον, το ΞΕΝΙΑ, αν και απαξιωμένο με την πάροδο των χρόνων, έχει επιστρέψει στα χέρια του Δήμου.

Και τώρα…τι;
· Θα δοθεί ο τελευταίος ελεύθερος χώρος στο κέντρο της πόλης στους δημότες, για χρήση από όλους ή θα «θυσιαστεί» για ιδιωτική χρήση;
· Θα συμβάλλει η χρήση του στη διαμόρφωση της Ναυπάκτου σε πόλη ελκυστική για τους κατοίκους της πρώτα και επομένως και για τους επισκέπτες της ή θα «φυτευτεί» στη θέση του ένα μεγαθήριο , που θα σκοτώσει το μέλλον της πόλης ;
Εμείς, στην Κίνηση Πολιτών Ναυπάκτου , έχουμε δώσει απάντηση σε αυτό το δίλημμα .

Αν στην δική μας πρότασή μας βάζαμε έναν τίτλο, αυτός θα ήταν ο παρακάτω:
«Το ΞΕΝΙΑ να γίνει ένας χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων στον οποίο κάθε δημότης να έχει ελεύθερη πρόσβαση».

Και εννοούμε πολύ απλά ότι ο χώρος του ΞΕΝΙΑ θα μπορούσε να στεγάσει ποικίλες δραστηριότητες που είναι απαραίτητες σε μια πόλη που σέβεται τον εαυτό της. Μια μεγάλη πλατεία 12 στρεμμάτων με τις πολιτιστικές δραστηριότητες να κυριαρχούν στο χώρο. Σήμερα εμείς απλά καταγράφουμε κάποιες ιδέες, θέλοντας να βοηθήσουμε με ουσιαστικό τρόπο στο διάλογο που πρέπει να ανοίξει στην τοπική κοινωνία
Καταλαβαίνουμε επίσης πως αυτές δεν μπορεί να είναι οι μοναδικές ιδέες για την διαμόρφωση ενός μεγάλου τμήματος του κέντρου της πόλης και επειδή μιλάμε για μια παρέμβαση που θα χαρακτηρίζει την Ναύπακτο για τα επόμενα πενήντα χρόνια, προτείνουμε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την αξιοποίηση του χώρου αυτού. Καταλήγοντας έτσι, στο τι ακριβώς θέλουμε σαν πόλη, θα προχωρήσουμε και στην υλοποίησή του.

Για παράδειγμα (και μόνο) αναφέρουμε μερικές πιθανές χρήσεις:
ü Μια αίθουσα εκδηλώσεων-συνεδρίων, που θα προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η μοναδική μέχρι σήμερα Παπαχαραλάμπειος αίθουσα.
ü Μικρότερες αίθουσες για εκδηλώσεις, που δεν απευθύνονται σε μεγάλο κοινό και ένας εκθεσιακός χώρος.
ü Ένα δημοτικό κινηματογράφο.
ü Δεν αποκλείουμε να λειτουργεί μια καφετέρια αλλά και να ενοικιαστούν κάποιοι χώροι σε ντόπιους καλλιτέχνες που διατηρούν ήδη σχολές μουσικής, ζωγραφικής, θεάτρου, χορού κλπ ώστε ο χώρος να είναι καθημερινά ζωντανός με τη δημιουργία ενός αρχικού κυττάρου πολιτισμού στο χώρο. Έτσι μπορεί ο δήμος να ωφεληθεί, από το ενοίκιο και με τα χρήματα αυτά να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα το χώρο του ΞΕΝΙΑ.
ü Εδώ μπορεί να βρει δωρεάν στέγη η ερασιτεχνική δραστηριότητα συλλόγων, ομίλων της πόλης μας. Να στεγαστούν τα ερασιτεχνικά μουσικά και άλλα σχήματα που υπάρχουν στην Ναύπακτο.
Στον προαύλιο χώρο του ΞΕΝΙΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει:
ü Ένας χώρος με δυνατότητα για διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων το καλοκαίρι.
ü Παράλληλα στον υπόλοιπο χώρο προτείνουμε τη μερική αναδημιουργία του κήπου του Νόβα.
ü Στη βορεινή πλευρά ένα χώρο στάθμευσης για όσους θα κατευθύνονται στο χώρο αυτό.
Αν μάλιστα σκεφθούμε και το Γρίμποβο από το ΞΕΝΙΑ μέχρι το αλσύλλιο και τον χώρο των παζαριών χωρίς αυτοκίνητα χειμώνα-καλοκαίρι, διαμορφωμένο έτσι ώστε να στεγάζει και άλλες δραστηριότητες εκτός από καφετέριες και εστιατόρια, τότε η Ναύπακτος αλλάζει εντελώς όψη. Θα μιλάμε για την πόλη με την μεγαλύτερη παραλιακή πλατεία σε όλη την Ελλάδα με βαθύσκιωτα πλατάνια και καθαρή (ελπίζουμε) θάλασσα.

Περιμένουμε όμως προτάσεις και από άλλους και κυρίως από αυτούς που σήμερα διοικούν την πόλη.
Θεωρούμε, επιπλέον ότι οι μαζικοί φορείς της πόλης πρέπει να πάρουν θέση για το θέμα άμεσα , ώστε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου , όπου και θα συζητηθεί το θέμα .

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου