ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

19 Μαρτίου 2010
«Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε για τη Ν.Α.Φ.,
το 4ο Φεστιβάλ Ελιάς-Ελαιολάδου»

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία Φωκίδα Α.Ε.» στο «4ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου» το οποίο διεξήχθη στις 12-13 και 14 Μαρτίου στον εκθεσιακό χώρο του Ο.Λ.Π. στον Πειραιά.
Η θετική αποτίμηση της όλης διοργάνωσης και της εφετινής ξεχωριστής παρουσίας των παραγωγών μας και των ιδιαίτερης ποιότητας προϊόντων ελιάς, δικαιολογημένα απέσπασαν το ενδιαφέρον διοργανωτών, μετεχόντων και επισκεπτών της 3ήμερης διοργάνωσης, δικαιώνοντας έτσι τις πολυεπίπεδες προσπάθειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας και της Πρωτοβουλίας Φωκίδας Α.Ε., για την αποτελεσματική προβολή και προώθηση των προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου.
Η οργάνωση του περιπτέρου και η παρουσίαση των προϊόντων του τόπου μας συγκέντρωσε τα βλέμματα εκατοντάδων επισκεπτών οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν την ξακουστή Σαλωνίτικη ελιά και τα πολλά παράγωγά της, για τα οποία είχαν φροντίσει οι ελαιοπαραγωγοί, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι επαγγελματίες της ελιάς και του λαδιού του Νομού Φωκίδας.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Νομάρχη κ. Νικόλαου Φουσέκη, για την παρουσίαση του βιβλίου «Παραδοσιακά Ελαιοτριβεία – Αποθήκες Εμπορίας Βρώσιμης Ελιάς & Βαρελοποιεία Νομού Φωκίδας», το οποίο επιμελήθηκε η κ. Πέγκυ Αραβαντινού-Τζε και χρηματοδότησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση, στην οποία η συγγραφέας πραγματεύεται την καταγραφή των μορφολογικών και τυπολογικών στοιχείων των ελαιοτριβείων, εμπορικών οίκων της ελιάς και των βαρελοποιείων στο Νομό Φωκίδας. Επίσης παρουσιάζεται ο κύκλος παραγωγής της ελιάς σε κάθε ιστορική περίοδο ενώ ιστορική αναφορά πραγματοποιείται για την επίδραση του προϊόντος της ελιάς στην τοπική κοινωνία.
Εξάλλου στο πλαίσιο ομιλίας και δηλώσεών του στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, ο Νομάρχης Φωκίδας επισήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη επιθετικών πρωτοβουλιών που θα καταστούν ικανές να εγγυηθούν την ανάπτυξη, να διασφαλίσουν τα παραγόμενα προϊόντα του τόπου μας και να δημιουργήσουν τα εχέγγυα για ένα δημιουργικό μέλλον, μέσα σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον, του οποίου οι όροι ανταγωνισμού αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ιδιότυποι.
«Είναι υποχρέωσή μας το ευλογημένο αυτό προϊόν να το κρατήσουμε ψηλά εκεί που αιώνες τώρα βρίσκεται και, να το ενισχύσουμε όσο γίνεται σε μια δύσκολη και ανταγωνιστική αγορά», επισήμανε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Φουσέκης.

===========================================================================
19 Μαρτίου 2010
«Η Ν.Α.Φ. και ο Σ.Ε.Α. «Άγιοι Ανάργυροι»
συνδιοργανώνουν το 3ο Πανελλήνιο
Συνέδριο Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών».

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άμφισσας «Οι Άγιοι Ανάργυροι», σε συνεργασία με την 1η Τοπική Επιτροπή Νέων Αιμοδοτών και τη Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας Επιτροπής Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών, συνδιοργανώνουν από 19 έως 21 Μαρτίου 2010 στην Άμφισσα το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών, το οποίο τελείται υπό την αιγίδα της Π.Ο.Σ.Ε.Α..

Ο Νομάρχης Φωκίδας κ. Νικόλαος Φουσέκης δήλωσε σχετικά:

«Με ιδιαίτερη χαρά αποδεχθήκαμε την πρόταση του Σ.Ε.Α Άγιοι Ανάργυροι να συνδιοργανώσουμε το Συνέδριο καθώς αποτελεί πεποίθησή μας ότι είναι αδήριτη ανάγκη και χρέος μας η προσέλκυση των νέων ανθρώπων, που θα συγκροτήσουν τον πυρήνα για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αιμοδοτών. Πιστεύουμε βαθιά ότι η εθελοντική προσφορά αίματος, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους του κοινωνικού εθελοντισμού, αποτελεί πράξη ζωής, πράξη αγάπης χωρίς σκοπιμότητα».
Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Άμφισσας και μπορούν να συμμετέχουν νέοι ηλικίας από 18-30 ετών.
=====================================================================================================
9 Ιανουαρίου 2010


ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ –


ΔΙΑΜΑΧΗ με την Ηγουμένη Ι.Μ.Βαρνάκοβας


ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΕΥΠΑΛΙΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ
Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τα άρθρα της εφημερίδας «ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ» που αναφέρεται στη Διαμάχη για τον…Αι Γιάννη Ευπαλίου. (http://www.towfpalio.gr/) .
Θεωρώ απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Ηγουμένης Θεοδοσίας της I. Μονής Βαρνάκοβας και τους ισχυρισμούς της ότι…δήθεν με «χρυσόβουλα» θέλει να διεκδικήσει την ιδιοκτησία του μικρού Ι. Ναού του Αι Γιάννη του Θεολόγου (πρώην Αγ Νικολάου) στο Ευπάλιο και ότι …τάχαμες υπήρξε Μετόχι της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας.
Αυτά είναι τελείως αστεία πράγματα και θυμίζουν σενάρια «Εφραίμ» με τα χρυσόβουλα. Ελεος !
Ο μικρός αυτός Βυζαντινός Ναός (12ου αιώνα) του Αι Γιάννη , ΟΛΟΙ γνωρίζουν ότι ανήκει ανέκαθεν στον Αγιο Γεώργιο ΕΥΠΑΛΙΟΥ.
Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στην επιτροπή που απαρτίζεται από τους συμπολίτες μας κκ. Λεωνίδα Ζέρβα- Αντώνη Παπαιωάννου – Γιώργο Σμπαρούνη-Αντώνη Κουτσαγγέλου- και Γιώργο Καλλαντζή, για τον αγώνα διάσωσης της μικρής εκκλησίας μας και την προσπάθεια να αποδείξουν (το αυταπόδεικτο) ότι ανήκει στην ενορία Αγ.Γεωργίου Ευπαλίου.
Σε κανένα Βυζαντινό χειρόγραφο δεν αναγράφεται ότι ο Ιερός Ναός Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στο Ευπάλιο Δωρίδος , ανήκει σε Μετόχι της Βαρνάκοβας.
Ο Αι Γιάννης ιστορικά πάντα ανήκε στο Ευπάλιο , στους Ευπαλιώτες και στους προσκυνητές του.
Χαρακτηριστικά θέλω να σημειώσω ότι τα έτη 1970-75, ο πατέρας μου Κων/νος Παπαχαραλάμπους ενήργησε με συνεχείς οχλήσεις στο αρμόδιο τμήμα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού για την Αναστήλωση της εκκλησίας, μαζί με τον παπα-Βασίλη Πριόβολο. Μέχρι τότε ο ναός του Αι Γιάννη ήτο ανοικτός και διανυκτέρευαν διάφοροι βοσκοί της περιοχής (ανάβοντας φωτιά το χειμώνα για να ζεσταθούν, με συνέπεια να μαυρίσουν οι τοίχοι , οι Αγιογραφίες, δάπεδα κλπ).
Ο πατέρας μου (Κων.Παπαχαραλάμπους), κατώρθωσε τότε με χίλιες προσπάθειες να φέρει (με δικά του έξοδα) από την Αθήνα, κλιμάκιο με δύο Αρχαιολόγους από το Υπουργείου Πολιτισμού –Τμήμα Βυζαντινών Μνημείων και παρουσία του παπα-Βασίλη Πριόβολου, τοποθετήθηκε μεταλλική πόρτα για να εμποδίσουν τη διανυκτέρευση των βοσκών και τη περαιτέρω καταστροφή του Ναού.
Οι Αρχαιολόγοι παρέμειναν 3 μέρες στο Ευπάλιο, εξέτασαν τις Αγιογραφίες και απεφάνθησαν ότι όντως πρόκειται για Βυζαντινό Ναό και ότι χρήζει ανακαίνισης-συντήρησης .Οσον αφορά τις Αγιογραφίες, από τότε είχαν ανάγκη επιμελημένης συντήρησης, λόγω παλαιότητας και επιπροσθέτως δυστυχώς είχαν αμαυρωθεί από τη κάπνα των φωτιών που άναβαν οι βοσκοί για να ζεσταθούν.
Οι Αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι πρέπει να ενταχθεί σε «πρόγραμμα Αποκατάστασης ο Ναός του Αι Γιάννη Θεολόγου», να «συντηρηθούν καταλλήλως από Βυζαντινολόγους οι Αγιογραφίες και επειδή απαιτούνται σοβαρά κονδύλια και μελέτες, θα έπρεπε να περιμένουν. Εκτοτε δεν έγινε τίποτε εκ μέρους του Υπ. Πολιτισμού.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω θεωρώ απαράδεκτους τους ισχυρισμούς περί «χρυσόβουλων» της Ηγουμένης Θεοδοσίας της Μονής Βαρνάκοβας, όπως επίσης και την από 4.11.2009 επιστολή του Μητροπολίτη Φωκίδος Αθηναγόρα, η οποία στερείται «κάθε Νομικού επίσημου στοιχείου».
Από μία «απλή συζήτηση» του Αιδεσιμολογιώτατου Πρωτοπρεσβύτερου Νικόλαου Καραγιάννη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητρόπολης, και της Ηγουμένης Θεοδοσίας, δεν δύναται να αποδοθεί Δικαιοσύνη περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Αι Γιάννη. Δεν πρόκειται για «αστικό ακίνητο».
Πρόκειται για Ναό Βυζαντινό που διαχρονικά ανήκε στην Ενορία Αγ. Γεωργίου Ευπαλίου, και ο παπα-Βασίλης Πριόβολος κρατούσε τα κλειδιά της μεταλλικής πόρτας και χρησιμοποιούσε το Ναό ανελλιπώς.
Ουδέποτε η Βαρνάκοβα ήλεγχε τον Αι Γιάννη.
Ο Αι Γιάννης ανήκει στο Ευπάλιο και στους Ευπαλιώτες.
Επιπροσθέτως διαβάζουμε στο άρθρο της εφημερίδας «ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ» φύλλο 90, ότι :
Ολόκληρος ο χώρος που περιβάλλει το μικρό Ναό του 12ου αιώνα , όπως και ο ίδιος ο Ναός, ανήκει στη κατοχή, νομή και κυριότητα του Αγίου Γεωργίου Ευαπλίου με τη Διαθήκη του Δωρητού Ιωάννου Καμπούρη (Νο 4030/ 6.11.1914) όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο Πρωτοδικείο Παρνασσίδος και επικυρώθηκε στις 3.1.1915 (αντίγραφο αυτής της Δωρεάς υπάρχει στο αρχείο της Μητρόπολης από το 1916).
Στο Εκκλησιαστικό Κτηματολόγιο ,που συντάχθηκε στην Αμφισσα το 1912 (με Μητροπολίτη Φωκίδας το Μακαριστό Αμβρόσιο) , στη σελίδα 20 αναγράφεται ότι «ο Αγιος Ιωάννης ανήκει στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Ευπαλίου»
Στα «Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος» που αποτελούν τη ταυτότητα της Εκκλησίας , δεν αναφέρεται ότι ο Αγιος Ιωάννης Θεολόγος ανήκει στο Μετόχι και δυναμικό της Ι.Μ.Βαρνάκοβας.
Κατόπιν Ολων αυτών, θεωρούνται απαράδεκτες οι προσπάθειες της Ηγουμ Θεοδοσίας της Μονής Βαρνάκοβας (με τα χρυσόβoυλα…), ευχόμαστε και ελπίζουμε όπως η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας αντιληφθεί το σφάλμα και παρακαλούμε όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ανακαλέσει το ανωτέρω υπ αρίθμ 556/4.11.2009 έγγραφο, το οποίο Αδικεί κατάφωρα την Ενορία Αγ. Γεωργίου Ευπαλίου και τους ίδιους τους Ευπαλιώτες.
Σημειώνουμε ότι στο ως άνω έγγραφο, ο Μητροπλίτης Αθηναγόρας της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδος, αποφαίνεται με γρήγορες διαδικασίες ότι ο Βυζαντινός Ναίσκος του Αι Γιάννη ανήκει στη Βαρνάκοβα και ως εκ τούτου τα κλειδιά του ναίσκου θα κρατεί η Ηγουμένη Βαρνάκοβας και …οι εισπράξεις από το «παγκάρι και τα κεριά» θα αποδίδονται στο Μετόχι της Ι.Μ.Βαρνάκοβας.
Αυτά είναι τουλάχιστον αστεία πράγματα!
*Θανάσης Παπαχαραλάμπους
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

=================================================================





Τρίτη 28 Απριλίου 2009


Φυτεύσεις νησίδων περιφερειακού δρόμου Άμφισσας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας με σκοπό την βελτίωση της αισθητικής εικόνας κατά μήκος του περιφερειακού δρόμου της Άμφισσας, ενόψει μάλιστα και των θερινών μηνών, προχωρά στη δημοπράτηση του έργου «Φυτεύσεις νησίδων περιφερειακού δρόμου Άμφισσας».
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου προβλέπεται η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος, η φύτευση θάμνων και η συντήρηση των φυτών για διάστημα 15 μηνών.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 90.000 ευρώ και οι πιστώσεις προέρχονται από τους Κ.Α.Π. 2009 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.
Ως ημερομηνία δημοπράτησης έχει καθοριστεί η 26η Μαΐου 2009 ενώ το έργο έχει συμβατικό χρόνο αποπεράτωσης 3 μήνες.



Δημοπρατείται η μελέτη

για την αποκατάσταση

παλαιών μεταλλείων και λατομείων της Φωκίδας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας με σκοπό την περιβαλλοντική αλλά και αισθητική αποκατάσταση περιοχών της Φωκίδας προχωρά στη δημοπράτηση του έργου «Μελέτη αποκαταστάσεων, διαμορφώσεων και νέων χρήσεων, παλαιών μεταλλευτικών και άλλων μη αποκατεστημένων χώρων στο νομό Φωκίδας».
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση παλαιών μεταλλευτικών, λατομικών και λοιπών χώρων για τους οποίους δεν υπάρχει νομική υποχρέωση ανάληψης εργασιών και δράσεων αποκατάστασης από τρίτους. Ειδικότερα προβλέπεται η μορφολογική και βλαστητική αποκατάσταση των χώρων καθώς και η τεχνητή παλαίωση των πρανών.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 288.432 ευρώ και οι πιστώσεις προέρχονται από τους Κ.Α.Π. 2009 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.
Ως ημερομηνία δημοπράτησης έχει καθοριστεί η 18η Ιουνίου 2009 ενώ το έργο έχει συμβατικό χρόνο αποπεράτωσης 12 μήνες.









έμπτη, 23 Απριλίου 2009


Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας

σε επαρχιακούς δρόμους του Νομού Φωκίδας

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας προχωρά στη δημοπράτηση του έργου για την τοποθέτηση χαλύβδινων στηθαίων ασφαλείας μήκους 1.240 μέτρων. Τα 630 μέτρα θα τοποθετηθούν πλησίον του Δροσοχωρίου ενώ τα υπόλοιπα κατά μήκος του δρόμου από την Εθνική Οδό Ιτέας-Ναυπάκτου έως την Τριταία.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 55.000 ευρώ και οι πιστώσεις προέρχονται από τους Κ.Α.Π. 2009 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.
Ως ημερομηνία δημοπράτησης έχει καθοριστεί η 5η Μαΐου 2009 ενώ το έργο έχει συμβατικό χρόνο αποπεράτωσης 30 μέρες.


=============================================================


Τρίτη, 7 Απριλίου 2009


Ανάρτηση καταστάσεων πληρωμής

των δικαιούχων του προγράμαμτος

«Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας», έτους 2008.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας ενημερώνει τους δικαιούχους επιδότησης του προγράμματος «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» ότι, στις 30/3/2009 έγινε η ανάρτηση των προσωρινών καταστάσεων πληρωμής των δικαιούχων του προγράμματος «Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας» έτους 2008 για 2.000 παραγωγούς, σε σύνολο περίπου 2.300 παραγωγών δικαιούχων του προγράμματος.
Οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να πληροφορηθούν τα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη ανάρτηση, από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας, τους Δήμους, τους Συνεταιρισμούς και τους ιδιώτες μελετητές στους οποίους έχουν κοινοποιηθεί οι καταστάσεις πληρωμής.
Οι παραγωγοί που δεν συμφωνούν με τα στοιχεία των καταστάσεων, έχουν το δικαίωμα μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα(10) εργάσιμων ημερών και συγκεκριμένα μέχρι 13.04.2006, να υποβάλλουν ένσταση κατά της προσωρινής κατάστασης πληρωμής έτους 2008, στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Φωκίδας.
Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι με τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έπρεπε να αντιμετωπισθούν πέρυσι, πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος, η αντίστοιχη ημερομηνία ανάρτησης των ονομάτων 2000 ελαιοπαραγωγών ήταν 23.09.2008.
Στις προσωρινές καταστάσεις πληρωμής που αναρτήθηκαν δεν συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα περίπου τριακοσίων (300) παραγωγών που χρειάζονται ειδική επεξεργασία, των παρακάτω κατηγοριών:
· Ενενήντα (90) παραγωγοί, οι οποίοι έχουν διάφορες εκκρεμότητες με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με την αίτηση ΟΣΔΕ.
· Εξήντα (60) παραγωγοί με ελλείψεις στην αίτηση ΟΣΔΕ (παράλληλη δράση).
· Είκοσι (20) παραγωγοί με διπλά χαρτογραφικά.
· Εξήντα (60) παραγωγοί για τους οποίους αναμένεται η έγκριση μεταβίβασης της εκμετάλλευσής τους για λόγους ανωτέρας βίας.
· Εβδομήντα (70) παραγωγοί με διάφορες άλλες εκκρεμότητες.
Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί που δεν συμπεριλαμβάνονται στις αναρτηθείσες καταστάσεις πληρωμής, θα προωθούνται τμηματικά, αμέσως μόλις διευθετηθεί η εκκρεμότητά τους.
Για διευκρινίσεις επί όλων των ανωτέρω μπορείτε να απευθύνεσθε στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Φωκίδας, όλες τις εργάσιμες ημέρες από τις 12:00μ.μ.-3:00μ.μ.

===================================================================


Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009


Υπεγράφη η απόφαση ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας

Μετά από συνάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγα με τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπεγράφη η απόφαση ίδρυσης Μουσικού Σχολείου (Γυμνασίου) στην Άμφισσα.

Η ίδρυση του Μουσικού Σχολείου αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις μουσικές σπουδές και νέες εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τους μαθητές της ευρύτερης περιοχής της Άμφισσας που ενδιαφέρονται να διδαχθούν ή ασχολούνται ήδη με την εκμάθηση μουσικών οργάνων, φοιτούν σε ωδεία ή μουσικές σχολές και μετέχουν σε συλλόγους ασχολούμενους με τη μουσική (φιλαρμονική, χορωδία κ.α.).

Για την έναρξη λειτουργίας και τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου πρόκειται να διατεθεί ο αναγκαίος αριθμός αιθουσών διδασκαλίας στο χώρο του κτιριακού συγκροτήματος του 1ου και 2ου Γυμνασίου Άμφισσας.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο για την ανταπόκρισή του στο αίτημα ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου και ζήτησε την ταχεία υλοποίηση της απόφασης, ώστε με τη λειτουργία του να καλυφθεί ένα σοβαρό έλλειμμα που υπήρχε στο Ν. Φωκίδος όσον αφορά την προαγωγή των μουσικών σπουδών και την εξέλιξη των μαθητών που ενδιαφέρονται ή και διακρίνονται σε αυτές.








Βελτιώνεται ο δρόμος για Διχώρι


Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας αποσκοπώντας στην ασφαλέστερη μετακίνηση των κατοίκων, προχωρά στη δημοπράτηση του έργου «Βελτίωση επαρχιακού δρόμου προς Διχώρι».Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2.400.000 ευρώ και οι πιστώσεις προέρχονται από τη ΣΑΕ 409 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας (φορέας χρηματοδότησης Υπουργείο Οικονομικών).Να σημειωθεί ότι το έργο περιλαμβάνει εργασίες βελτίωσης του συνδετηρίου δρόμου από τον επαρχιακό δρόμο Πενταγιοί-Αρτοτίνα προς το Δημοτικό Διαμέρισμα Διχωρίου συνολικού μήκους περίπου 8χλμ., όπως εκσκαφές, στρώσιμο ασφαλτοτάπητα, οριζόντια και κάθετη σήμανση και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας.Ως ημερομηνία δημοπράτησης έχει καθοριστεί η 24η Φεβρουαρίου 2009 ενώ το έργο έχει συμβατικό χρόνο αποπεράτωσης 16 μήνες.






Δήμος Ευπαλίου
Η άλλη όψη!...


Το Δημαρχιακό Μέγαρο, στο Ευπάλιο, αποπερατώθηκε. Η μεταφορά των Γραφείων έγινε και πλέον οι δημότες εξυπηρετούνται στις νέες εγκαταστάσεις.
Τα όσα, κατά καιρούς, ακούστηκαν για την ανέγερση του κτηρίου αυτού, όπως επίσης και το «καμάρι» που ένοιωθαν και εξεδήλωναν αρκετοί Ευπαλιώτες, δεν ήταν δυνατόν να μας αφήσουν αδιάφορους. Έτσι, για να εκπληρώσουμε την περιέργειά μας, το επισκεφθήκαμε για ένα σύντομο φωτορεπορτάζ και σας το παρουσιάζουμε!
Πράγματι, το νέο Δημαρχιακό μέγαρο Ευπαλίου, εξωτερικά, δεν έχει καμία σχέση με τα συνήθη «δημόσια κτήρια». Μοιάζει περισσότερο με «πολυτελή βίλα», με μεγάλα παράθυρα και τεράστιες σκεπαστές βεράντες που εμείς τουλάχιστον δεν καταλάβαμε σε τι μπορούν να χρησιμεύσουν!..
Μπαίνοντας στο ισόγειο, σε συνεπαίρνει το «λευκό»!.. Μια ασυνήθιστα μεγάλη «άπλα» που σου θυμίζει έντονα «τα μαρμαρένια αλώνια» του επικού ποιήματος και δύο επίσης εντυπωσιακές σκάλες που οδηγούν στον όροφο. Στο ισόγειο, γύρω από την «άπλα» υπάρχουν τα Γραφεία των Αντιδημάρχων και των υπαλλήλων, δυσανάλογα μικρά και έξωθι αυτών τραπέζια-γραφεία ενός πλήθους νεαρών υπαλλήλων των στέιτς, όπως τα τραπεζάκια έξω από τις δημόσιες υπηρεσίες ανθρώπων που συντάσσουν… αιτήσεις!..


Ο πρώτος όροφος είναι πολύ διαφορετικός! Εκεί υπάρχει το Γραφείο του Δημάρχου, άλλα Γραφεία υπαλλήλων, οι έξοδοι προς τις βεράντες και δύο θαυμάσιες μεγάλες αίθουσες.
Η μία αίθουσα είναι για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Μεγάλη και άνετη. Μπορεί να φιλοξενήσει τα ΜΜΕ και τους δημότες που θέλουν να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις, παρέχοντάς τους άνετες και ανθρώπινες συνθήκες. Η άλλη αίθουσα είναι κατασκευασμένη για διαλέξεις και Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μεγάλη και εξυπηρετική που σπανίζει σε μικρούς δήμους.
Ο αντιδήμαρχος Ευπαλίου Αθαν. Σοφιός και ο δημ. Σύμβουλος,
τ. αντιδ/ρχος Γιώργος Καλαντζής στην αίθουσα του Δημ Συμβουλίου


Ο πρώτος όροφος είναι πολύ διαφορετικός! Εκεί υπάρχει το Γραφείο του Δημάρχου, άλλα Γραφεία υπαλλήλων, οι έξοδοι προς τις βεράντες και δύο θαυμάσιες μεγάλες αίθουσες.
Η μία αίθουσα είναι για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Μεγάλη και άνετη. Μπορεί να φιλοξενήσει τα ΜΜΕ και τους δημότες που θέλουν να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις, παρέχοντάς τους άνετες και ανθρώπινες συνθήκες. Η άλλη αίθουσα είναι κατασκευασμένη για διαλέξεις και Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μεγάλη και εξυπηρετική που σπανίζει σε μικρούς δήμους.
Όπως προείπαμε, το νέο δημαρχιακό κτήριο, είναι μεγάλο και επιβλητικό, με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές! Για το μόνο που έχουμε κάποιες ενστάσεις είναι για τους λειτουργικούς του χώρους. Για δημαρχείο, είναι πολύ μικροί σε σχέση με τον όγκο του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την γνώμη ότι κατασκευάστηκε έτσι ώστε, σε περίπτωση που καταργηθεί ο Δήμος, το κτήριο να χρησιμοποιηθεί ως Πολιτιστικό Κέντρο ή ακόμα και να στεγάσει άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Θα είναι πράγματι ένα κόσμημα για την περιοχή!..
Μέσω της στήλης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο Παγώνη και τους Αντιδημάρχους κκ Κώστα Βρέττα και Αθαν. Σοφιό για την φιλοξενία τους και ειδικά τον π. αντιδήμαρχο δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιώργο Καλαντζή που μας ξενάγησε στους χώρους.
Και πάλι, ευχόμαστε ολόψυχα, να είναι καλορίζικο!


=================




Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009

Δηλώσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ι.Μπούγα σχετικά με το «Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ορεινών Όγκων του Ν. Φωκίδος – Παμφωκίς» μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών.


Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι Μπούγας συναντήθηκε στις 05.02.2009 με τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών κ. Ιωάννη Παπαθανασίου. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η πορεία του «Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης των Ορεινών Όγκων του Ν. Φωκίδος - Παμφωκίς».

Το εν λόγω πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 120 εκ. €, έχει σχεδιαστεί από το ΥΠΟΙΟ ως ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο δίδει μεν έμφαση στο ορεινό τμήμα του νομού, αλλά ουσιαστικά απευθύνεται και περιλαμβάνει ολόκληρο το Ν. Φωκίδος. Με βασικούς άξονες την ανάπτυξη υποδομών μεταφορών (προϋπολογισμός: 60.450.000 €), την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (προϋπολογισμός: 35.500.000 €), τη δημιουργία και αναβάθμιση υποδομών αναπτυξιακού χαρακτήρα, πολιτισμού, αθλητισμού, εκπαίδευσης και ενημέρωσης (προϋπολογισμός: 20.000.000 €) και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (προϋπολογισμός: 2.375.000 €), το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Παμφωκίς» αποσκοπεί στην άρση της αναπτυξιακή υστέρησης του Νομού.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μπούγας δήλωσε: «Ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών δεσμεύτηκε για τη συνέχιση και περαιτέρω χρηματοδότηση του Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης των Ορεινών Όγκων του Ν. Φωκίδος – Παμφωκίς. Σύντομα αναμένεται να συνέλθει η Επιτροπή παρακολούθησης προκειμένου να εξετάσει την μέχρι τώρα πρόοδο του έργου και την ένταξη νέων μέτρων. Ένα ακόμη μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Φωκίδα προχωρά απρόσκοπτα.»



=============================================


Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΥΠΑΛΙΟΥ
Ανακοινώνει Ακύρωση Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου
από τον Γενικό Γραμματέα Στερεάς Ελλάδος.

Η Αντιπολίτευση του Δήμου Ευπαλίου (Κωνσταντίνος Κάρμας, Γεώργιος Καραχασάνης, Ιωάννης Ν. Θωμόπουλος, Αθανάσιος Μελίστας και Χρήστος Τριανταφύλλου) θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να κάνει γνωστή σε όλους τους δημότες, επειδή μπορεί να τους αφορά άμεσα ή έμμεσα, μια πρόσφατη πολύ ουσιαστική διοικητική πράξη: Την ακύρωση της Απόφασης 13/230/2008 του Δημοτικού Συμβουλίου της 22.10.2008.

Πιο συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή Ευπαλίου έφερε σε αυτή τη συνεδρίαση ως Θέμα την «Απαλλοτρίωση 970,70 τ.μ. εντός κτήματος μεγαλύτερου των 10 στρεμμάτων του Αλεξάνδρου Τσιακούμη και της συζύγου του Ασημούλας Πλούμη στη Χιλιαδού του Δ.Δ. Μανάγουλης» για την διάνοιξη κατάλληλου δρόμου με αναγκαστική απαλλοτρίωση, σε τρόπο ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει, εν συνεχεία, την περιουσία του (π.χ. περαιτέρω τεμαχισμός σε οικόπεδα).

Μετά την δημοσίευση όμως της Απόφασης 1228/2008 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία απαγορεύει την «δημιουργία ΝΕΩΝ κοινόχρηστων χώρων στους οικισμούς μέχρι 2000 κάτοικους, πριν την έγκριση της ΟΙΚΕΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ», η θετική ψήφος μας θα ήταν συνενοχή σε μια παράνομη πράξη. Για να προστατεύσουμε το κύρος του Δ.Σ. από μια παράνομη απόφαση προτείναμε αναβολή. Όμως δεν εισακουσθήκαμε. Αντίθετα διαπιστώσαμε ότι η Δημοτική Αρχή προχώρησε πολύ εσπευσμένα, με την πλειοψηφία την οποία διαθέτει, σε υλοποίηση των ανειλημμένων, προφανώς, υποχρεώσεων της. Σε εκτέλεση δηλαδή της απόφασης 13/230/2008. Αυτός ο προκλητικός τρόπος μας ανάγκασε να αντιδράσουμε.

Μετά από νομική και τεχνική συμβουλή αποφασίσαμε να καταγγείλουμε αρμοδίως, ως άκυρη, την προαναφερθείσα απόφαση με αναλυτική Προσφυγή την 7.11.2008, στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (την οποία συνυπέγραψε και ο ιδιώτης κ. Παναγιώτης Κωνσταντίνου) και συμπληρωματική Προσφυγή την ίδια ημέρα για την αντισυνταγματικότητα του καθεστώτος που ίσχυε πριν την δημοσίευση της Απόφασης 1228/2008 (την οποία υπογράφουν οι Κωνσταντίνος Κάρμας, Χαράλαμπος Καραγεωργόπουλος, Βασίλειος Κλημογιάννης και Περικλής Μπούρμπουλας).

Στη βάση των λόγων ακυρότητας τους οποίους επικαλεστήκαμε στις προαναφερθείσες προσφυγές ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος με την Απόφαση 87598/8801/20.11.2008, ακύρωσε την Απόφαση 13/230/2008 του Δημοτικού Συμβουλίου Ευπαλίου «περί απαλλοτρίωσης ιδιοκτησιών για διάνοιξη οδού στον οικισμό Χιλιαδούς, Τ.Δ Μανάγουλης του Δήμου Ευπαλίου». Παραθέτουμε αυτούς τους λόγους ακυρότητας (πέντε όπως ακριβώς αναγράφονται στην Απόφαση) για το ευρύτερο ενδιαφέρον που έχουν όχι μόνον για τον Δήμο Ευπαλίου αλλά και για τους άλλους δήμους.

1. ……… Επειδή δεν επιτρέπεται να παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων κοινόχρηστων χώρων στους οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκων κατά τρόπο αποσπασματικό και μη ορθολογικό πριν από την έγκριση της οικίας πολεοδομικής μελέτης ……… (Σ.Τ.Ε. / τμήμα Έ / 1820/12-3-2008).
2. Επειδή η κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 211 του Δ.Κ.Κ. (Ν. 3463/06) η υπό των Ο.Τ.Α. αναγκαστική απαλλοτρίωση για την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων εντός των οικισμών (δρόμων, πλατειών, αλσών, κήπων κ.τ.λ.), χωρεί μόνον εφόσον προηγηθεί ο κατά τις οικίες πολεοδομικές διατάξεις χαρακτηρισμός αυτών ως καταλλήλων για την εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού (Σ.Τ.Ε. 3146/2005, 2012/2001 και 1002/2002).
3. Επειδή στην κρινόμενη 13/230/2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ευπαλίου δεν αναφέρεται ότι έχει εκπονηθεί κάποια σχετική Πολεοδομική μελέτη, ούτε ότι έχει ζητηθεί η άποψη της αρμόδιας Πολεοδομικής αρχής.
4. Επειδή κοινοτικές οδοί, η διάνοιξη των οποίων δικαιολογεί απαλλοτρίωση είναι όσες εξυπηρετούν ιδιαζόντως κοινοτικές ανάγκες (Σ.Τ.Ε. 174/1936, 1738/87 και 4813/87 ολομ.) και
5. Επειδή οι διατάξεις που αφορούν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις είναι στενώς ερμηνευτές, λόγω του επαχθούς του μέτρου της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης (Σ.Τ.Ε. 972/67).



Επίλογος: Είναι η πέμπτη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ευπαλίου την οποία ακυρώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος και δεν επιχαίρουμε γι’ αυτήν. Αν η σημερινή Δημοτική Αρχή Ευπαλίου εισπράττει ικανοποίηση από τέτοιες ακυρώσεις ας συνεχίσει να παίρνει ανάλογες αποφάσεις. Εμείς έχουμε υποχρέωση να τις καταγγέλλουμε. Αν όμως, υπάρχουν, ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή, κάποια έστω περιθώρια αυτοκριτικής, δεν έχει παρά να αποδεχθεί η Δημοτική Αρχή το λάθος της και να το διορθώσει αθόρυβα. Η διόρθωση μπορεί να γίνει αν αποδεχθεί τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Μανάγουλης και του Τοπικού της Συμβουλίου για ανάθεση Πολεοδομικής μελέτης ώστε οι ανάγκες του οικισμού τούτου σε κοινόχρηστους χώρους να προκύψουν από ορθολογική πολεοδομική μελέτη όπως οι σύγχρονοι νόμοι το απατούν και όχι με ανορθόδοξο και αποσπασματικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου