ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

ΧΟΜΟΡΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Με την Ξένια Χαντζή

Η Χόμορη ανήκει διοικητικά στο Δήμο Πλατάνου και είναι ένα από τα πολύ όμορφα μικρά χωριά της ορεινής Ναυπακτίας.
Γεωγραφικά βρίσκεται σε 700 μέτρα υψόμετρο, νοτιοδυτικά του όρους Αρδίνη και ανατολικά του χωριού Πλάτανος.
Θα έλεγε κανείς ότι ιστορία του χωριού είναι μεγάλη, καθώς χρονολογικά εμφανίζεται από τις αρχές του 17ου αιώνα.
Υπάρχουν κάποιες ερμηνείες για το όνομα του χωριού, αλλά η επικρατέστερη είναι ότι το όνομά της – Χόμορη – προέρχεται από την αρχαία λέξη «όμορος» που στην καθαρεύουσα σημαίνει γειτονικός, ενώ το «Χ» προέρχεται από τη δασεία.
Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στη Χόμορη, είτε μέσω Ελευθέριανης (απόσταση 52 χλμ περίπου από τη Ναύπακτο), είτε μέσω Πλατάνου (απόσταση 66 χλμ περίπου από τη Ναύπακτο). Και οι δύο διαδρομές εξίσου όμορφες, με το πράσινο στοιχείο να κυριαρχεί παντού, αλλά και εύκολα προσπελάσιμες λόγω της ασφαλτοδρόμησης.
Κοιτώντας τη Χόμορη από μακριά, μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί την απέραντη ομορφιά της. Χτισμένη αμφιθεατρικά, παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα πλουσιότερα σε βλάστηση χωριά.
Η αρχιτεκτονική της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς όλα σχεδόν τα σπίτια είναι πετρόκτιστα, διατηρώντας αυτό το όμορφο παραδοσιακό ύφος.
Από την μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη μαγευτική θέα των βουνών, ενώ ξεκουράζεται κάτω από τον μεγάλο γέρικο πλάτανο. Εκεί βρίσκεται και το καφενείο του χωριού καθώς και η παλιά πετρόκτιστη βρύση, η οποία χτίστηκε το 1829 και μέχρι σήμερα διατηρείται σε άριστη κατάσταση, αποτελώντας πηγή δροσιάς για τον επισκέπτη.
Στη πλατεία πραγματοποιούνται και όλες οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του χωριού.
Τα “Πλατανάκια” είναι επίσης άλλη μια όμορφη τοποθεσία στο χωριό. Προσφάτως αναδομημένα και πλακοστρωμένα αποτελούν ένα όμορφο σημείο ξεκούρασης και δροσιάς για τον επισκέπτη. Εκεί βρίσκεται και η μικρή ταβέρνα-ψησταριά του χωριού “Tα Πλατανάκια” που μπορεί κάποιος να απολαύσει γευστικούς μεζέδες και καλό κρασί.
Στη Χόμορη υπάρχουν πολλά μοναστήρια.
Το μοναστήρι, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι γνωστό ως “Η Παναγία η Καβαδιώτισσα”.
Όπως λέγεται, η εικόνα της Παναγίας ήρθε από το χωριό Καβαδά, από όπου προήλθε και το όνομά της.Κανείς δε γνωρίζει πότε ακριβώς χτίστηκε το μοναστήρι. Η μόνη χρονολογική ένδειξη που έχουμε, είναι το έτος 1725, το οποίο και υπάρχει σε εικόνα πάνω στο τέμπλο.
Το 1833, το μοναστήρι καταργήθηκε. Η διάλυση της «Παναγίας της Καβαδιώτισσας» ήταν οριστική. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει ξεχαστεί ποτέ.
Ο οικισμός της Αγίας Τριάδας, που ανήκει στη Χόμορη, κατοικήθηκε επίσης όταν διαλύθηκε το μοναστήρι της «Παναγίας της Καββαδιώτισσας» μετά την επανάστασή του 1821.
Από τα κτίρια του παλιού μοναστηριού σώζονται μέχρι σήμερα, το καθολικό και το Ηγουμενείο.
Το μοναστήρι “Παναγία η Καββαδιώτισσα” γιορτάζει στις 15 του Αυγούστου και είναι μέρα συνάντησης σχεδόν όλων των Χομορητών στο χωριό.
Στη Χόμορη βρίσκεται επίσης και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που είναι και η προστάτιδα του χωριού. Η εκκλησία της Αγία Παρασκευής είναι αυτή που λειτουργεί όλο το χρόνο, με κυριακάτικες λειτουργίες, ενώ από εκεί ξεκινάει κάθε Πάσχα και η περιφορά του Επιταφίου.
Το χωριό πανηγυρίζει την 26η Ιουλίου, γιορτή της Αγίας Παρασκευής.
Άλλα σημαντικά εξωκλήσια στη Χόμορη, είναι ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Κωνσταντίνος και ο προσφάτως χτισμένος Άγιος Φανούριος-Χαράλαμπος.
Στη Χόμορη υπάρχει και το παραδοσιακό πετρόκτιστο
δημοτικό σχολείο της, το οποίο παραμένει κλειστό για πάρα πολλά χρόνια, φέρνοντας στο μυαλό των παλαιότερων μελαγχολικές αναμνήσεις. Το 2002 με τη συμβολή το συγχωριανού μας και δημάρχου, Ανδρέα Δρόσου, παραχωρήθηκε στο Σύλλογο της Χόμορης και μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο.
Η Χόμορη είναι ένα χωριό που κρατάει μέχρι και σήμερα το παραδοσιακό ύφος του. Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα ορεινά χωριά, το χειμώνα το χωριό μοιάζει έρημο καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λίγοι, αλλά το καλοκαίρι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Επισκέπτες κάθε ηλικίας, μεγάλοι, νέοι και παιδιά δίνουν ζωή πάλι στο χωριό!

1 σχόλιο:

  1. ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΩΝ"‏
    ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ!
    Σαφώς και δεν είμαστε ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας! Όπως δεν είμαστε και ενάντιοι στις Μεταμοσχεύσεις : αν και προκρίνουμε την προληπτική ιατρική, υποστηρίζουμε σαφέστατα την δωρεά ανθρωπίνων οργάνων - όχι όμως και την εμπορία τους ή ακόμη χειρότερα, την λήψη οργάνων χωρίς την συγκατάθεση του δότη. Υπάρχει κανείς που θα επικροτούσε την ευθανασία με σκοπό την λήψη οργάνων για μεταμόσχευση; Έτσι δεν πρέπει να υπάρξει και κανείς που να συμφωνήσει στην καταστροφή μοναδικής οικολογικής αξίας περιοχών, για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων ή Υδροηλεκτρικών Φραγμάτων.
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ!
    Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την καταστροφή του νοτιότερου στην Ευρώπη δάσους οξυάς! Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του νοτιότερου στην Βαλκανική Βιοτόπου για τις καφέ αρκούδες! Θα εμποδίσουμε την καταστροφή των μοναδικών για την Ελλάδα οικοτόπων της Κεφαλληνιακής Ελάτης όπου αναπτύσσονται υγιείς πληθυσμοί Ζαρκαδιών και Λύκων. Θα δώσουμε μια ελπίδα επιβίωσης για το τελευταίο ζευγάρι Αετών και ένα από τα τελευταία κοπάδια αγριοκάτσικων που συναντάμε στην Χώρα μας. Κι ίσως κάποτε δούμε να ξαναεπιστρέφει και ο Λίγκας, που λίγα χρόνια πριν, λόγω των έργων εκτροπής του Εύηνου ποταμού ( πάλι με οικολογικό μανδύα : για να μην χάνεται το νερό στην Θάλασσα ..) χάθηκε για πάντα. Επειδή λοιπόν εμείς πιστεύουμε ότι τα Ποτάμια πρέπει να φθάνουν στην Θάλασσα, ότι οι Βουνοκορφές πρέπει να ατενίζουν τα σύννεφα και ότι αν θέλουμε να σώσουμε τον Πλανήτη μας , πρέπει πριν και πάνω από όλα να σεβόμαστε την Πραγματική Φύση, για αυτό και απαιτούμε την πλήρη και άμεση προστασία του Περιβάλλοντος στην Ναυπακτία.
    Η ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ!
    Να διαφυλαχθεί η μοναδική της Οικολογική Σημασία. Να μην αλλοιωθεί η αισθητική αξία του Περιβάλλοντος της. Να προστατευθεί η Χλωρίδα και η Πανίδα της.






    ΥΓ) για μην βρεθεί κάποιος κακοήθης και μας κατηγορήσει ότι δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες στις αυλές μας και για αυτό αντιδρούμε, σας επισημαίνω ότι η πλειοψηφία όσων προσυπογράφουμε το παρόν, μένουμε στην Αθήνα και πολλοί λίγοι έχουμε αυλές! Κοιτάξτε λοιπόν την Αθήνα του Περικλή και του Ικτίνου πως την κατάντησε η Σύγχρονη Ανάπτυξη, και αναρωτηθείτε αν αξίζει για την ηλεκτροδότηση του Mall και του Carrefour να θυσιάσουμε έναν, αν όχι τον τελευταίο οικολογικό παράδεισο της Χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή